ריטלין? יש תחליף – זהירות זה טבעי

בהמשך לכתבה שהתפרסמה ב-mako על הזילות במתן ריטלין לילדים.

נכון, יש הרבה ילדים שהריטלין משפר להם את הריכוז, מאפשר להם ללמוד טוב יותר, להתרכז במשימות ובעצם – מביא לפתרון הבעיה: “לתת תרופה למכה” ..

תרופה אמנם מטפלת בבעיה, אך יסכימו איתי הורים רבים שעדיף להמנע ממתן תרופות בעלות השפעה על המח. תרופות היוצרות תלות, ומכילות כימיקלים הרשומים בפקודת הסמים.

 

האם יש דרך אחרת לטיפול בהיפראקטיביות ובהפרעות קשב וריכוז?

יש! היא דורשת יותר השקעה ותשומת לב. אך תורמת לפתרון שורשי של הבעיה ומביאה לשקט נפשי ותורמת לחיזוק כולל של הגוף והנפש.

על פי האיורוודה טיפול כולל שינוי בארבעה תחומים:

  • אורח חיים
  • תזונה
  • צמחי מרפא
  • טיפול גוף שונים (פאנצ’ה קארמה)

פתרון הוליסטי (כולל גוף ונפש) יכלול את כל התחומים, יביא לרגיעה אורגנית (ולא כימית-מלאכותית), ישפר את החושים, ימקד אותם ויפתור את הבעיה מהשורש.

 

טיפול טבעי בהיפראקטיביות והפרעות קשב

ההמלצות הללו בטוחות לכולם, יכולות ללוות טיפול תרופתי  בריטלין, יכולות למנוע היפראקטיביות עתידית (במיוחד לילדים צעירים) ויכולה לשמח כל אחד מגיל צעיר ועד מבוגר.

 

שינוי באורח החיים של הילד

    • הגבילו את כמות שעות המסך!!  לא יותר משעה ביום ולא סמוך לשינה.
    • במידה והילד עוסק הרבה בפעילות אירובית אגרסיבית, נסו לשלב פעילות רגועה ומדיטטיבית יותר כגון יוגה לילדים או שחיה. לעתים, קשה לילדים להתמסר לפעילות כזו “משעממת” פעילות זו צריכה להכנס בהדרגה ללוח השבועי וצריך למצוא את הפעילות המתאימה לילדכם.
    • הימנעו מלהסתובב עם ילדים בקניונים בהם יש הרבה ריגושים לחושים מכל הכיוונים. הסתובבו עם הילד בטבע.  ים זה מקום מצוין להוציא אנרגיה וגם לקבל אנרגיה טובה.
    • דאגו שהילד הולך לישון לפני עשר ועוסק בקריאה, בילוי משפחתי או משחקי ישיבה לפני השינה.
    • צמצמו את הרעשים בבית. כשכל החושים בקליטה נוצר עומס על המח המצריך חלוקת קשב וריכוז. המח לא נח מגירויים ומראות. תנו דוגמא אישית בעניין.
    • נהלו שיחות עם ילדכם בנעימות, הקשיבו לבעיות שלהם. לנו ברור כי מצבי לחץ, חרדה ומתחים מפריעים להתנהלות שוטפת. כך גם אצל ילדים. נסו לבדוק אם יש גורם מפריע בחיי ילדכם. ילד מתנקל, תחרותיות גבוהה או דבר אחר המשפיע על יכולות הלמידה והריכוז של ילדכם.

 

תזונת ילדים

    • התזונה היא המפתח לבריאותנו הנפשית והפיזית. האוכל מתפרק לאבני הבניין של הגוף. מזון איכותי, אורגני, שמבושל באהבה יבטיח בניית רקמות טובה. במיוחד לילדים שעדין נמצאים בשלבי גדילה. מזון תעשייתי, מעובד, לא טרי – משפיע על בניית הגוף, יכול ליצור מחלות כרוניות שונות ומקנה הרגלי אכילה לא טובים שיכולים לגרום נזקים רבים לאורך זמן.
    • שימו לב מה ילדכם אוכלים. הורידו את כל מוצרי הקפאין והאספרטיים מהתפריט. למוצרים אלו השפעה מזיקה על המח!
    • מזון תעשייתי, מכיל חומרי שימור רבים ממשפחת ה-E הידועה לשימצה (מקוה שלא יטבעו אותי על לשון הרע…). חומרי השימור משפיעים על המח, ועל  כל הזנת הגןף – we are what we eat.
    • חומרים משמרים אמנם מעניקים למזון חיי מדף ארוכים, אך הם מזיקים לגוף. הם יכולים לעקב התפתחות, לגרום לבעיות בכל סוגי הרקמות ובעיקר בעייתיים למח. עיברו לבישול ביתי, חם וטרי. יש גם דרכים להכנה מהירה של מזון בריא (שימוש בסיר אורז למשל) תוכלו לשלב בבישול את ילדכם – אולי הם יגלו אהבה חדשה…
    • שתית חלב אורגני חם , עם תבלינים (בקינמון, הל, גינגר, סוכר קריסטל) לפני השינה עוזרת להרגע, מעמיקה את השינה ומזינה את המח.
    • אכילת אגוזים, אבוקדו, שמנים באיכות<br> גבוהה וכבישה קרה.
    • הוספת שמן זרעי המפ אורגני לתזונה היומית: שמן ההמפ הוא סופר פוד, המכיל אומגה 3-6-9 בריכוז הגבוה בטבע וביחס המדויק שנחוץ לגוף. השמן מופק מהזרעים של צמח הקנביס, דבר המבטיח שאין בו את החומר שגורם להזיות אלא רק את ההזנה המשובחת שעוזרת לילדים היפראקטיבים, חסרי קשב וריכוז ו”מעופפים” להתאזן.
    • צריכת גהי  ברמה יומית. מינון מומלץ לילד: כפית. לגהי (חמאה ללא חלבונים, בשימוש מסורתי מזה 5,000 שנה) יש השפעה טובה על המח, השפעה מרגיעה ומזינה. בנוסף “משפר עיכול” ועוזר לספיגת ויטמינים והוא טעים טעים. ניתן למרוח בכריכים / להוסיף לתבשילים. ניתן לשים מעט על הזרת ולמרוח פנימה בשני הנחיריים. עוזר לרוגע, שיפור זכרון והורדת לחץ.

 

  • עברו למתוקים טבעיים: פירות, עוגיות ועוגות ביתיות.

 

צמחי מרפא

ישנם צמחים מעולים באיורוודה הנותנים מענה לבעיות שונות של המינד. בטוחים לשימוש ומכילים צמחים בלבד. לכל צמח פעילות יחודית משלו. ניתן לשלב או לצרוך פורמולה המשלבת מספר צמחים יחד. (כשמדובר בילדים מומלץ להוועץ במטפל על מנת להתאים את השילוב הנכון). כאמור את הצמחים ניתן לקחת במקביל לטיפולים נוספים (ריטלין למשל)

ברהמי – צמח הפועל על המח. מרגיע אותו, משפר זיכרון, מצוין לריכוז. ניתן לשימוש במריחה חיצונית על הרכות. לזילוף דרך האף (הדרך הקצרה אל המח)

ברהמי פלוס – פורמולה לחיזוק תפעול מנטאלי של המוח,לזיכרון, בהירות ורוגע. לקריאה נוספת

אשווגנדה וגוטו קולה – תערובת למצבי חרדה ולחץ, מצוין לפוביות מקובעות , לחץ תדמיתי, חוסר הערכה עצמית , מטלות מרובות שגורמות לסטרס , ילדים היפראקטיביים

התערובת מורכבת מצמחים אדפטוגנים שבהגדרתם מטפלים בהפחתת הרגישות למצבי סטרס.

 

לטפל ב”מינד” שלנו

היפר-אקטיביות והפרעות קשב וריכוז הפכו להיות חלק מחיינו, גם של המבוגרים. כיצד נוכל להתרכז כשרק במחשב על שולחן העבודה שלנו יש לפחות 10  דברים פתוחים (מייל, פייסבוק, חדשות, עבודה, מאמרים, משחקים ועוד) ליד המחשב יש מכשיר סלולרי שמכניס שיחות, הודעות מייל, הודעות טקסט. זה במקרה הקל..

תכונות המינד – הוא יחיד ויחידי ומהיר מאוד – הוא קולט תמיד דבר אחד בלבד, אך נע בקלות ממקום למקום. ככל שיש יותר גירויים לחושים, המינד עובד קשה ויוצא מאיזון – כך מתייחסים באיורוודה להפרעות קשב וריכוז ולהיפראקטיביות. שינוי באורך החיים, בתזונה ונטילת צמחים יטפל בבעיה מהשורש. האחריות היא בידנו! ויש לנו הרבה מה לעשות בנושא..

שנהיה בריאים, שקטים, מרוכזים ורגועים.

עלוקות שכאלו

בהמשך למסעי המרתק האיורוודי לפונה, התמחתי בקליניקה של ד”ר להלה, אחד ממיסדיי ארגון ה-IAA, האחראים להפצת האיורוודה בעולם.

אחת מחמש שיטות הניקוי והטיהור האיורוודיות (pancha karma) עובדת על טיהור הדם ונקראת “רקטה מוקשנה” – ניקוי הדם באמצעות עלוקות. מניחים את העלוקות על אזורים נגועים בעור או נקודות מפתח בגוף והעלוקות מוצצות את כל הרעלים מהאזור ועל ידי כך מבצעות טיהור דם כללי.

שיטה זו יעילה במיוחד לטיפול בבעיות הקשורות לדם ולכבד כמו לויקודרמה, פסוריאזיס, ניקוז בלוטת תריס. התהליך דורש 4-6 עלוקות, כורכום, צמר גפן, קרוב לחצי שעה ומספר מפגשים.
בארץ השיטה אינה נפוצה במיוחד אך במו עיני ראיתי שיפור ניכר במטופלים שהגיעו לביקור חוזר לאחר שבוע.

מוזר ומעניין – אתם מוזמנים להתרשם מהסרטים שצירפתי:

בסרטון טיפול בעלוקות לחולה לויקודרמה אני מניחה עלוקות על המטופל עם בעית לויקודרמה באזור הרגל. ניתן להתרשם מפעולת העלוקות, תנועת הפריסטלטיקה שלהן בזמן שהן מוצצות את הדם. הפעולה הסתיימה ברגע שהן מלאות ותנועת המעיים פוסקת.

הסרטון: טיהור העלוקה בתום התהליך מציג את טיהור העלוקה ובו אני מנתקת את העלוקות המלאות מהמטופל וגורמת להן להקיא את הדם הנגוע. צבע וסמיכות הדם מאוד מראים כמה רעלים נוקזו, לאחר העלוקות פלטו את “הארוחה” הן פורשות לשבוע מנוחה עד שניתן להשתמש בהן שוב.

דרך אגב, השיטה בטוחה לגמרי מבחינת העברת מחלות. אינה פולשנית במיוחד ובעלת תוצאות מרשימות.

מחקרים שבוצעו לאחרונה על שיטה עתיקת יומין זו גילו שהעלוקות מוצצות דם ורידי בלבד, פעולה זו מפנה רעלים ומקום לדם עורקי חדש עם חמצן להגיע לרקמה. עובדה זו היתה ידועה כבר אלפי שנים ומקבלת כעת ביסוס מדעי.

 


10 טיפים איורוודיים לירידה במשקל

 ירידה במשקל מעסיקה אנשים רבים.. ישנן אין ספור שיטות, כמוסות, אבקות, טכניקות וכל מיני שטיקים שעוזרים להוריד תאבון, לשרוף קלוריות ללא מאמץ ועוד המצאות כיד הדמיון הטובה. ללא ספק – ההמלצה היא לעשות את מה שעובד לכל אחד..

באיורוודה, שהיא רפואה הודית בת למעלה מ-5,000 שנה, לא עושים דיאטות.. ליבה של הרפואה ההודית עוסקת בתזונה ששורשה מתחיל בהבנה של מערכת העיכול.

מערכת העיכול ומעגל האימה

משקל עודף בראיה איורוודית קשור לגורמים רבים. גם נפשיים וגם גופניים. כדי לשמור על משקל תקין יש לטפל בשני האספקטים האלו.

במישור הגופני: גוף המכיל כמויות שומן רבות סובל מחסימות קטנות בכלי דם, אשר מונעות ממזון להגיע לכל הרקמות בגוף. הרקמות שלא ניזונות כראוי מאותתות למח על מצב של אי אספקת אנרגיה. המח בתגובה מפעיל את מנגנון הרעב של מערכת העיכול וזהו מעגל אימה: אוכלים עוד ועוד ועדין קיימת תחושת רעב מכיוון שלא כל הרקמות מקבלות הזנה ראויה.
טיפול איורוודי מעמיק יכלול ניקוי כללי שיסיר חסימות אלו, ישפר את ההזנה לכל הרקמות בגוף וכתוצאה מכך יורדת תחושת הרעב ופוחת הצורך במתוק.. (שמעתי לא פעם ממטופלים שזה מאוד מוזר שלא בא להם מתוק כמו פעם..)
מטופלים שלי, המגיעים אליי מסיבות מגוונות, צועדים בהיסוס אל תוך עולם האיורוודה. רובם מתחילים במספר צעדים קטנים, חלקם ספקנים וחלקם נוטלים על עצמם  בשמחה והנאה את אורך החיים האיורוודי הכולל שינוי תזונתי מקיף ואורח חיים מתאים.

זה נכון שבטיפול איורוודי, מתמקדים בניקויי גוף מעמיקים ובטיפול בסימפטומים מסוימים או מחלות. אך ברגע שמאמצים אל אורח החיים מספר עקרונות בסיסיים – הגוף מתחיל להפרד מקילוגרמים עודפים.
אני רואה את זה כל הזמן בעבודתי. גם אני ירדתי כך במשקל, במתינות, ללא מאמץ ובהנאה מרובה.
ריכזתי עבורכם 10 טיפים לירידה במשקל – בהצלחה.

העקרון הכללי הוא לתמוך במערכת העיכול. כשמערכת העיכול תקינה ועובדת כראוי, אנו מפרקים טוב יותר את המזון ובעקבות זה, סופגים יותר ויטמינים ואבות מזון וממזערים את כמות ה”פסולת הלא מעוכלת”. מזון לא מעוכל כראוי יכול לגרום לסימפטומים קלים כמו גזים, שלשולים, עצירות. אך לאורח זמן – יכולות להווצר חסימות קטנות או גדולות שהן הסיבה להופעת סימפטומים רציניים וחמורים יותר. ככל שהנזק מצטבר, כך נדרשת יותר עבודת ניקוי של הגוף בטיפול.
בנוסף, המזון הוא אבני הבנין של הגוף. כאשר יש עיכול וספיגה טובים – אנו נהנים מבנית רקמות טובה, גוף חיוני וקליל ואנרגיה זמינה. קל מאוד להכביד על המערכת הזו. לכן חשוב להבין את תפקודה ולתמוך בה.

שמירה על עקרונות אלו תשפר את העיכול, הספיגה, בניית הרקמות, חיזוק המערכת החיסונית ועל הדרך תגרום לירידה במשקל:

1. החושים משתתפים בחגיגה

מערכת העיכול מתחילה כבר בחושים שלנו  – מדברים/ רואים / מריחים מזון וכבר נפתח התאבון.. לכן חשוב ביותר שהארוחה תהיה יפה, תוגש בכלים נעים, תהיה עשירה בצבעים ובטעמים. כשיש תאבון, הגוף נמצא במצב שהוא מוכן להתרכז במזון ולעכל אותו כראוי. לכן חשוב שהמזון יהיה יפה, מזמין, מריח טוב, שבושל באהבה.

2.  מתי לאכול? דרגות רעב

בחן את עצמך לפני כל ארוחה. יש לאכול כשאנחנו בדרגת רעב 2-3. ולסיים את הארוחה בדרגת שובע 6-7. כאשר אנחנו מאוד רעבים אנו אוכלים עם העיניים, בד”כ בכמות גדולה יותר ממה שהגוף זקוק. כמו-כן ישנו סטרס בגוף בזמן האכילה. סטרס, מוריד את יכולת העיכול והספיגה של המזון ופוגם באיכויות שאנו מקבלים מהמזון.

דרגות רעב ושובע:

  •     0-1  רעב קשה
  •     2-3  תאבון בריא
  •     3-5  דרגות ביניים – אין רעב ואין שובע
  •     6-7  שובע נעים
  •     8-10 שובע מעיק

3. התחל במתאבן

במיוחד כשנמצאים בדרגת רעב כבד. אכילת מתאבן מתוק כמה דקות לפני האוכל גורמת לתחושת סיפוק מיידית ובהמשך מורידה את החשק לטרוף כמויות גדולות, המתוק מרגיע מתח שנובע מרעב ובכלל. אפשר לאכול תמר, מעט חלווה, אפילו קובית שוקולד למכורים – אחת!. לשתות מעט ובאוירה נינוחה לגשת לארוחה.

4. שילוב מזונות

ארוחה מרכזית – ארוחת הצהרים הינה הארוחה הגדולה של היום והיא צריכה לכלול את כל אבות המזון: ירקות 30%-50%, פחממות / דגנים (אורז, בורגול, חיטה, פסטה, קינואה) 40%-60%, חלבונים (קטניות, בשר, דגים) 10%-20%, מעט שומנים (שמן זית, אבוקדו, טחינה) והרבה תבלינים.
ארוחת הערב –  ארוחה קלה, לאכול לפחות 3 שעות לפני שהולכים לישון. מורכבת מפחמימות וירקות. להמנע מחלבונים בשעות הערב. לחבונים זמן עיכול רב. כשהולכים לישון מערכת העיכול עובדת לאט מאוד ובחוסר יעילות ולכן יש להמנע ממזונות שזמן עיכולם ארוך.

5. נוזלים ומוצקים

כדי לעכל טוב את המזון, כדאי לשמור על יחס של חצי נוזלים, חצי אוכל מוצק. אם אתם אוכלים ארוחה יבשה כגון כריך, אזנו זאת עם שתיה חמה במקביל. מערכת העיכול היא צינוק פתלתל – כדי השאוכל יעבור בה בקלות עליו להיות נוזלי מעט (ממש כמו אינסטלציה)

6. כמות

בסנסקריט מידת כפות הידיים  - "אנגולי"

האיורוודה מודדת כמות בשיטה מאד חכמה ואישית. מנת ארוחה צריך להיות 1 אנגולי: מידה אישית שנוצרת בצירוף כפות הידיים לקערה.  זו הכמות המומלצת לאדם לארוחה.

כמות זו מספקת, מתאימה לגודל הקיבה שלנו. על מנת לעמוד בכמות זו יש לאכול  לאט. ממש להתרגל להניח את הסכום על השולחן בין ביס לביס ולנשום.

7. שימוש בתבלינים:

סיבת השימוש בתבלינים היתה רפואית. כל התבלינים הינם צמחי מרפא ולכל תבלין יש סגולות משלו. אך לכולם יש איכות משותפת של “הדלקת העיכול”. הוספת מגוון של תבלינים למזון תשפר את טעמו, ותעזור לספיגתו. אחד התבלינים המומלצים לשימוש יומיומי הינו ג’ינג’ר המעורר את התאבון ומחזק את המערכת החיסונית תבלינים נוספים מומלצים: קינמון, הל, שומר, חלתית, כורכום, כמון, ציפורן, מלח סלעים, פלפל שחור, זרעי חרדל, זרעי כוסברה, זרעי כמון. ועוד ככל העולה על רוחכם.

8. שתיה חמה

אין זה סוד שמומלץ להמנע ממשקאות ממותקים, מוגזים ומשקאות דיאט. באיורוודה ממליצים לשתות חם במנות קטנות במשך כל היום. החום עוזר לשריפת שומנים (כמו לשטוף מחבת שומנית..) ושתיה של מים חמים או חליטה עוזרת לגוף לסלק פסולת ולהפטר משומנים תקועים.

 9. מזון מבושל

מערכת העיכול עובדת על פירוק באמצעות חום ולכן כשאוכלים אוכל חם, הרבה יותר קל לגוף לעכל את המזון. מערכת העיכול מתאמצת פחות מה שמבטיח עיכול טוב יותר ובהמשך ספיגה טובה יותר של הנויטריינטים (אבות המזון), מזון חם מספק וגורם תחושת סיפוק ושובע.

10. פעילות גופנית

פעילות גופנית ממריצה את הגוף, מסייעת לחילוף חומרים, לשיפור על תפקודי הגוף ובינהם מערכת העיכול. לאחר הארוחה מומלץ לצעוד 100 צעדים ובשום מקרה לא ללכת לישון! נצלו כל דרך אפשרית לנוע במהלך היום. עליה ברגל במקום מעלית, הליכה במקום כלי תחבורה ממונע, נסיעה על אופניים, מתיחות. להכניס את הפעילות הגופנית “על הדרך” ולבחור בכל מה שגורם לנו לזוז ואנחנו אוהבים לעשות.

כבר מנשבות רוחות הסתיו..

עונות המעבר מאופיינות בשינויים רבים המרחשים בטבע.  שינויים אלה משפיעים כמו על הטבע גם על בני האדם. הסתיו מאופיין בואטה גבוהה בטבע ובגוף האדם.

ואטה הינה מחוללת השינויים בטבע, וזה מהות תפקידה ועיקר פעולתה. כשהיא מתגברת, כמו שקורה בסתיו,  גובר הסיכוי לצאת מאיזון.
יציאה מאיזון היא טבעית וחשובה לקיום תהליכים שונים בטבע. יציאה מאיזון המביאה לשינויים מהותיים, מתרחשת במחזור של עונות השנה, גם במחזור של שעות היממה  – כך מתנהל הטבע.

ואטה ומערכתהחיסון

יציאה מאיזון היא טבעית ומתרחשת תמיד. הבעיה מתחילה כשבמקביל ליציאה מאיזון, מערכת החיסון שלנו חלשה ולא עומדת בשינויים אלו.במצב זה אנו “מותקפים”  וגוברת הנטיה לחטוף וירוסים, התקררויות, ותופעות לוואי שונות המאפינות את תקופת הסתיו.
גוף נקי, חזק עם מערכת חיסון תקינה – לא יושפע מאוד משינויים אלו. חומרת הסימפטומים היא מאודאישית ותלוית מערכת ההגנה והחיסון של כל אחד ואחד.

כאמור, הדושה השולטת בעונת הסתיו היא : ואטה .

ואטה אחראית על שינויים, סרקולציה, תנועה. יש לה תפקידים רבים ובלעדיה לא היו מתפתחים חיים.  הואטה, למשל,  מפזרת זרעים בטבע ובגוף האדם אחראית על מערכת הנשימה והעברת חמצן לתאי הגוף. הואטה גם אחראית על פינוי של חומרים בין השאר ממערכת העיכול.

ואטה מורכבת מהיסודות: חלל ורוח. ולכן התכונות המאפיינות אותה הן: תנועה מהירה, יובש, קלילות, קור, חוסר יציבות, נוקשות (העצים מתייבשים).
בטבע אנו רואים ביטוי לדושה זו בשלכת, למשל. התייבשות של הטבע, חוסר יציבות במזג האויר, רוחות. ובגוף האדם הביטוי יופיע בעור פנים יבש, סדקים בידיים ובשפתיים, נשירת שיער (ממש כמו השלכת), התקררות, צינון, עיטושים, וירוסים שונים, נוקשות במפרקים וריבוי קנאקים, שינויים בתאבון ובמצבי הרוח.

 

איזון ואטה

בכדי למנוע מהגוף לצאת מאיזון, עלינו להוריד ולהרגיע את הואטה המשתוללת, באמצעות התכונות ההפוכות: שימון, חום, יציבות. ובמקביל לחזק את מערכת החיסון.

 

המלצות מעשיות: (ההמלצות הן כלליות בהחלט. תחילה יש לקחת בחשבון את מצבו האישי של כל אדם. במידה ויסוד האש דומיננטי יש לשים לב לא לחמם יתר על המידה.)

* לאכול מזון מרגיע ואטה: מזון מבושל, חם, מטובל (ג’ינג’ר, כמון, פלפל, מלח, קנמון, כורכום, חלתית, זרעי חרדל, זרעי שומר).

* לשמן את המזון בגהישמן המפ, שמן זית.

* על פי הרצון ניתן להשתמש בשום, המחזק את המערכת החיסונית.

* לשמן את הגוף בשמנים מחממים: שמן שומשוםשמן מההנאריאןשמן קוקוס.

* להמנע מחשיפה ישירה לרוח. שימוש בצעיף, בגדים חמים.

* לאכול מזונות “מתוקים”: חיטה, דגנים, חלב חם.

* בתרגול היוגה להתמקד בתנוחות מקרקעות. תנוחות עמידה ותנוחות המשמנות את המפרקים הגדולים (כתפיים, אגן).

* לשמור על שגרה קבועה של סדר יום: ארוחות בזמנים קבועים, פעילויות בזמנים קבועים.

* לשתות שתיה חמה  (חליטות מצוינות לעונה זו: 3 ג’ינג’רדיטוקס, תערובת מחיה)

* לעסוק בפעילות גופנית ממריצה  – פעילות זו מזרזת את המטבוליזם בגוף, מנקה רעלים ועושה מצב רוח טוב.

 

סתיו – הזמן המתאים לניקוי רעלים 

סתיו היא עונה מצוינת לנקוי הגוף.

הניקוי עוזר להתפטר מפסולת שנאגרה בגוף הן מגורמים חיצוניים (מזון לא איכותי, חומרים משמרים ועוד) ומפסולת “פנימית” הנוצרת כתוצאה מסטרס מתמשך, חוסר שינה, מצבי רוח משתנים.

ישנם מספר רמות של ניקוי. באיורוודה קיים ענף הנקרא: “פאנצ’ה קארמה”. ענף זה עוסק בטיפולי גוף שונים ועמוקים, העובדים על פי פרוטוקולים מהמקורות וחשוב מאוד לבצעם בצורה מדויקת על מנת למנוע נזק גבוה. הניקויים עמוקים וכוללים הוצאה אגרסיבית של הפרשות מהגוף בעזרת חוקנים, שטיפות שונות, שמנים וצמחים המצריכים ליווי והנחית מטפל. על מנת לבצע ניקויים אלו יש לפנות זמן ומשאבים לבצע סדרה ניקוי עמוקה במקום שקט הרחק משגרת יומנו העמוסה.

כתחליף, ניתן לעשות ניקוי “עצמי”, ללא תמיכה של מטפל.  ניקוי  עדין, כולל  שמירה על תזונה חמה, עדינה, צמחונית וקלה.

תפריט ניקוי בסיסי:

בבוקר: דייסת קוואקר,

בצהרים: קיצ’רי כמנת בסיס לארוחה מרכזית.

בערב: מרקים או ירקות מבושלים עם דגן ללא חלבונים.

במשך היום ניתן לאכול פירות כגון: תפוח עץ, אגסים, רימון.

שתיית חליטות חמות  במשך היום עוזרת לשטיפת הגוף, המסת שומנים, האצת פעולות מעיים ומקלה על הגוף להפטר מפסולת.

מומלץ להמנע ממוצרי חלב, עגבניות וירקות ופירות חומציים.

 

לחברת פוקה ישנם מספר מוצרים מעולים התומכים ומחזקים את פעולת הניקוי:

מיץ אלוורה – בעל סגולות ניקוי וטיהור הגוף.

ירוקים מנקים –  תערובת העובדת בגוף דרך הבססה, חימצון, מינרליזציה וניקוי פנימי.

טריפלה –  תערובת שלוש הפירות. משלשל עדין התומך בסילוק פסולת ממערכת העיכול.

 

לשאול וייעוץ בכל נושא ניתן ליצור קשר.

שתהיה לכולנו עונת סתיו רגועה, נעימה ונקיה.

רוצים לגור במקרר בקיץ?


יכול להיות שהפיטה עלתה לכם לראש.

מתוך שלושת הדושות – פיטה , היא זו המזוהה ביותר עם עונת הקיץ.

תארו לעצמכם סיר מבעבע של מרק מהביל, חם וחמוץ. תכונות אלו מאפיינות טיפוסים מסוג פיטה – (פיטה מורכבת משילוב של היסודות אש ומים.)
מהביל, חם וחמוץ, הינן תכונות המאפיינות גם את עונת הקיץ. ולכן, לטיפוסי פיטה דומיננטיים – גוברת הנטיה להפר את האיזון בגוף בעונה זו ולאגור הרבה אש, על פי העקרון האיורוודי “דומה מגביר דומה”.

סימנים של עודף פיטה כוללים תופעות כגון: שלשול, תחושות צריבה, גירויים בעור, הזעה עם ריח חמוץ, חום, דלקת ,חוסר סבלנות, עצבנות, חומציות, צרבות.

הפיטה אחראית בגוף להסדרת העיכול וחילוף החומרים ונמצאת בכמות רבה במערכת העיכול – באזור זה  האש עלולה להתלקח בגלל עודפים של חומצת עיכול ומרה במעי הדק.
מה לעשות כאשר הפיטה מתגברת?

יש לזכור כי חוסר האיזון יכול לשנות ביטוי וחומרה. מזג אויר, הוא רק אחד הגורמים המשפיעים על גופנו.  תזונה, אורח חיים, הרגלים, מצב נפשי,  גם להם השפעה ניכרת על הגוף.
במידה ומתעורר חשד לגבי בעיה בריאותית, יש לפנות רופא מוסמך. אך אם בזכות רגישות, הבחנת כי החום הפנימי מתגבר ומתחילים להופיע סימפטומים. על מנת ל”כייל” את הגוף, לשמור על איזון, ולסבול פחות מחום. יש להמנע מאורך חיים ומזון המעלה את  האש.

אורח החיים:

  • להימנע מחשיפה לשמש חזקה במידה ולא ניתן –  לדאוג להתכסות ולהתגונן מהשמש ע”י חבישת כובע, שימוש במשקפי שמש וקרם הגנה מהשמש.
  • להמנע מפעילויות נמרצות המעלות את חום הגוף. (במיוחד בשעות החמות)
  • ללבוש בגדים העשויים מבדים קלים ומאווררים כגון כותנה, פשתן ובצבעים בהירים.
  • לקחת הפוגה מעבודה הדורשת התמקדות אינטנסיבית. ולהביט בעצים ירוקים או כרי דשא.
  • היה מוקף בצבעים קרים למשל גוונים של לבן פנינה, כחול כסוף, ירוק, אפור.
  • מוזיקת חלילים יש תכונות של רוח ולכן האזנה יכולה לעזור להרגיע חום, סערת רגשות, ומח עצבני.

תזונה:

  • לאלו המכירים את תורת הטעמים האיורוודית: יש להעדיף מאכלים עם טעם מר, מתוק ומצמת. ( הטעם  המצמת מרגיע פיטה).
  • מזונות מקררים  כמו אבטיח, תפוחים, ענבים, קישואים, חסה, כוסברה, מלפפונים, ומוצרי חלב אורגניים טריים.
  • להמנע מצריכת אלכוהול.
  • להמנע מבשרים כבדים.
  • להמנע ממזון מטוגן, מלוח, שמנוני, חריף, חמוץ (במקום מלח, להשתמש בזרעי שומר, חילבה, כוסברה, ומיץ ליים טרי לתיבול.)
  • לשתות מים אפשר עם  חליטות ורדים, יסמין, נענע.


פראניאמה
:

שימוש בטכניקות קירור פראניאמה, כמו Sitali ו Sitkari, אשר מתבצעים על ידי שאיפה דרך הפה ונשיפה דרך האף.
Sitali –  יש  לשבת בתנוחה נוחה, לעשות  צורת  O עם הפה, לגלגל את הלשון בצורת U. לשאוף ולמלא את הריאות לחלוטין.  להכניס את הלשון, לסגור את הפה,  לעצור את הנשימה למשך חמש עד 10 שניות. נשיפה דרך האף. חזור על תרגול זה  במשך חמש עד 10 דקות ולאחר מכן לנוח ב-Savasana (תנוחת הגוויה).

אם אינך יכול/ה לגלגל את הלשון, אפשר לבצע Sitkari,  – ההבדל הוא שבנשימה זו הלשון מונחת  שטוחה על החך התחתון. פתח מעט את  השפתיים לאפשר לקצה הלשון לבלוט מעט. נשום בעדינות וברכות. עדיף בשעות המוקדמות או המאוחרות של היום, כאשר האוויר קריר.

יוגה ואסאנות – מאת נעה צוייג מורה בכירה לאיינגאר יוגה ובעלת מרכז איינגאר יוגה תל אביב:
כיצד לתרגל למרות עומס החום הכבד?

חם והביל במישור החוף! מן המפורסמות שמתרגלי היוגה אינם דוגלים במזגן, כי הוא מקרר את השרירים, מבזבז אנרגיה ולא מאפשר לסביבה הקטנה, העטופה בעורנו אנו, להשתלב בהווה האקלימי, מעיק ככל שיהיה. אז מה עלינו לעשות?

לחום ולהזעה יתרונות גדולים. חילוף החומרים מואץ, הגוף מתנקה טוב יותר מפסולת, השרירים והמפרקים גמישים יותר בטמפרטורה גבוהה, מה שהופך את התרגול לעמוק ומהנה במיוחד. אם נדע לסלק את עודף החום ממרכז מערכת העצבים, קרי הראש וחוט השדרה- הרווחנו בגדול. גופנו יודע להסיע את החום מהמרכז אל מעטפת העור. עובדה שכאשר אדם סובל מחום גבוה הוא מזיע כהוגן. כל שעלינו לעשות הוא לבחור תנוחות, שבהן הידיים והרגליים מתרחקים ממרכז הגוף, כך שלא נפריע למנגנון הסעת החום וקירור הגוף לפעול תוך כדי תרגול. הנה כמה תנוחות שיכולות להרכיב תרגול גם בחום יולי אוגוסט, או ניתנות לשילוב בתוך התרגול האישי שלכם, כך שבמידה ותצברו עודף חום, יוכל גופכם לפלוט אותו ללא הפרעה. איכלו את המזון הנכון בזמן הנכון ובמינון הנכון, כפי שממליצה יפית,תרגלו נכון ושימרו על חום בלב וקרירות במוח.

להלן המלצה על תרגול מקרר לפי סדר התנוחות:

תנוחה מס 1 Uppavistha konasana

תנוחה מס 1 Uppavistha Konasana

2- Ardha Chandrasana

2- Ardha Chandrasana

3 - Urdhva uppavistha konasana in sirsasana

3 - Urdhva Uppavistha Konasana in Sirsasana

4 - Urdva Baddha Konasana

4 - Urdva Baddha Konasana

6 - Supta konasana

5 - Supta konasana

5 -Supta Konasana2

5- Supta Konasana2

6 - Setu Bandha Sarvangasana

6 - Setu Bandha Sarvangasana

 

תרגול מהנה.

מתכון מרענן לטיפוסי פיטה – מעולה ביום חם!
שלגוני שקדים והל (מצרכים לשמונה קרטיבים)

1 ליטר חלב שקדים וניל

1/3 כוס סוכר קנדיל

2 כפות אבקת הל

ההכנה:

  1. יוצקים כוס אחת של חלב שקדים לתוך סיר קטן. מוסיפים את סוכר והל, מחממים מעט , עד להמסת הסוכר ומכבים את האש.
  2. מערבבים  את החלב  הנותר עם החלב החם. מצנננים מעט.שופכים לכלים מתאימים להקפאה למשך מספר שעות.

בתאבון!

 

שלוש הדושות

דושות הן שלוש האנרגיות השולטות בגוף: ואטה, פיטה  וקאפה.

שלוש הדושות: ואטה, פיטה, קאפה

בזמן ההתעברות נוצר עובר שהוא שילוב ייחודי של חמשת האלמנטים הגדולים:.

אדמה,      מים,     אש, רוח,      חלל.

שילוב ייחודי זה נקרא prakruti במילים אחרות התכונות המולדות המאפיינות אדם.

ה-prakruti שלנו הוא ה”מינון המולד” של כל דושה בגופנו:

ואטה  (רוח + חלל), פיטה (מים + אש), וקאפה (מים + אדמה).

בדרך כלל אחת מהדושות היא הדומיננטית באדם. היא נותנת את מאפייניה באיברים השונים, תכונותיה נכרות במשיכה של אדם לטעמים מסוימים, עונות מסוימות, רגשות מסוימים ותפקודי גוף אופייניים. הדושה הדומיננטית, היא זו שנוטה לצאת מאיזון. לכן, שמירה על אורך חיים המתאים לדושה הדומיננטית הוא המפתח לשמירה על בריאותנו.

לאנשים הקשובים לגופם ההבנה נעשית אינטואיטיבית ומתבטאת באורך חיים מאוזן הכולל הקפדה על תזונה מתאימה, אורך חיים מתאים, צמחים וטיפולי ניקוי מתאימים. כאשר אנחנו יודעים מהם היסודות הדומיננטיים אצלנו (בעזרת אבחון, תשאול ובעיקר הקשבה לגוף) אנו יכולים לסגל בקלות אורך חיים השומר על בריאותינו הנפשית והפיזית. אנו יודעים מה לאכול ולעשות כדי לחזור לאיזון.

חוסר איזון בגוף מתבטא במחלות שונות, אי נוחות מסוימת או סימפטומים בכל אחד מאברי הגוף. האיזון וחוסר האיזון קורים מושפעים מעקרון הבסיסי האיורוודי “דומה מגביר דומה ושונה מפחית שונה”. במילים אחרות: חיזוק היסודות החסרים בגוף יביא לבריאות לעומת הגברת היסודות הדומיננטיים בגוף, שיביא לעודף שיגרום לגוף לצאת מאיזון.

יציאה מאיזון של פיטה:

אדם שהדושה הדומיננטית שלו היא פיטה (מורכבת בעיקר מהיסוד אש), אשר יאכל מזון חריף וחם -> האש בגוף תעלה -> יצטבר עודף אש באברים חלשים (למשל העור או מערכת העיכול)  -> יופיעו סימפטומים, שבהחרפה יהפכו למחלה הקשורה לחום ( דלקות מסוגים שונים או צרבות ואולקוס). לכן, לאדם כזה כדאי להימנע מאוכל חריף, שהייה בשמש או צריכת אלכוהול. עליו להעדיף צריכת מזון שיש בו מעט אש ויותר יסודות קרים כמו אדמה ומים (ירקות ירוקים, פירות, מוצרי חלב).

יציאה מאיזון של ואטה:

אדם עם ואטה דומיננטית (היסודות רוח וחלל, שהן יסודות קלים וקרים) אשר יצרוך הרבה סלטים קרים, עם עלים ירוקים, לחם, חומוס במיוחד בעונות הקרות ויבשות (סתיו / חורף) יגרום ל”עליה של ואטה” בגוף ובעצם עליה של היסודות רוח וחלל (המאופינים בתכונות קור ויובש) -> באיבר חלש “תעלה” הואטה -> יופיעו הפרעות כמו חרדה, עור יבש, עצירות, וכו’. כדי לשמור על ואטה מאוזן, צריך לתת לגוף אש וחום דוגמת מזון חם ומטובל, חימום ושימון הגוף ועוד.

יציאה מאיזון של קאפה:

קאפה מורכבת מהיסודות מים ואדמה. לשני היסודות האלו תכונות של  קור, כובד, דביקות, שמנוניות, לחות. לכן, אדם שהוא קאפה דומיננטי האוכל מזון כבד ושמן כמו גבינות, אוכל רווי שומן. במיוחד כאשר מזג האוויר הוא דביק, רטוב, קר וכבד, כמו בחורף ->הקאפה תצטבר באיבר חלש ותגרום לסימפטום או מחלה כגון: שומן עודף, שמנוניות בעור, בצקות, עיפות. לאדם כזה מומלץ לצרוך מזון חם, קל ומטובל. לעסוק בפעילות גופנית ממריצה, לשתות חם.

לסיכום, מחלות נגרמות כאשר הגוף מאבד הרמוניה, סוטה ממצבו המולד(prukruti) ויוצא מאיזון. הידיעה וההקשבה לגוף, נותנת לנו את היכולת לשמור על בריאות מושלמת של הגוף, הנפש והנשמה.

 

טיפול במחלות לב באמצעות איורוודה, יוגה ומדיטציה

חולי לב הפונים לטיפול איורוודי מחפשים פתרון שורשי והוליסטי.
כיום ברור לכולם כי בעיות לב ומחלות לב קשורות קשר ישיר למתחים, חרדות ולחצים. בשיגרת חיינו, לא תמיד ניתן “להרחיק  מגורם מסכן” כי כאלו הם חיינו – מרוץ מטורף ובלתי פוסק. לכן חשוב מאוד להכניס לחיי השיגרה פעילויות מורידות מתחים.

האיורוודה, מציעה שיגרת חיים המונעת הופעת מחלות ושומרת על איזון הגוף. האיורוודה למעשה נותנת מענה הוליסטי הכולל: מדיטציה, יוגה, תזונה ואורח חיים נכון. שמירה על אלו תמנע הישנות הבעיות ותגרום לריפוי חולים ע”י החזרתם לתפקוד מלא, ללא תלות בתרופות.

בניגוד לפתרונות הניתנים ברפואה  המערבית, לרוב בסימפטומים. לא תמיד מצליחה להפוך אדם חולה לאדם בריא החוזר לתפקוד מלא ללא צורך בתרופות או אמצעים מכאניים אחרים (כמו קוצב). אמצעים פולשניים, שלעתים בלתי נמנעים בשלב מסוים יכולים לגרום לנזק בעתיד. למשל, צנתור, הוא פתיחה מכאנית של חסימה בכלי הדם. החומרים אשר גרמו לחסימה ממשיכים לזרום בכלי הדם ויכולים לגרום נזק כלייתי בנסיון הגוף לסלקם או לחסימה במקום אחר, מורגש או בלתי מורגש..

טיפול איורוודי יכלול ניקוי מעמיק הכולל פירוק וקרצוף של כלי הדם, מניעת החסימה בעתיד ועידוד צמיחת עורקים כליליים.

התקף לב בראיה איורוודית:
ירידה באספקת מזון לשריר הלב  -> החלשות שריר הלב -> ירידה באספקת הדם לשאר רקמות הגוף.

סיבות להתקפי לב

* לחץ/חרדה מתמשכים

* אורח חיים לקוי לאורך זמן.

* אכילת מזונות שומניים וכבדים

* מטבוליק סינדרום (השמנה, כולסטרול, לחץ דם גבוה)

*  טראומה

* גורמי סיכון נוספים (גיל, גנטיקה, עישון)

סיבות אלו, במיוחד שילוב שלהן, יכולות לגרום לבעיות לבביות שונות. אי טיפול בכל הגורמים יכול לגרום להתקף לב, שבץ, מחלות חמורות נוספות וכמובן מוות.
ישנה חשיבות עליונה לטיפול בלחץ , מתח וחרדה. אלו גורמי סיכון גבוהים לבעיות לב. ללא טיפול בגורמים אלו לא ניתן יהיה להשיג ריפוי ומניעת הישנות הבעיות והבאת המטופל למצב של בריאות תקינה לאורך זמן. תוצרים מטבולים של סטרס יוצרים זיהום, רדיקלים חופשיים וחימצון של רקמות.

זיהום, הוא סיבה נפוצה להתקפי לב. זיהום עובר בדם, מגיע ללב ופוגע בו, כמו בכל כלי הדם וכך גדל הסיכון לנזק מערכתי רב.

מחקרים הראו כי חרדה היתה נפוצה מאוד בקרב חולים לבביים. בשילוב עם גורמים נוספים כמו היצרות או חסימה של כלי הדם, גיל, תזונה לקויה, תורשה עם היסטוריה לבבית, אורח חיים לקוי, התקף לב בעבר. שילוב זה יכול להיות קטלני ולהוביל למוות.

 דכאון גם הוא גורם סיכון גבוה  ואף אקוטי, במיוחד לאנשים שסבלו מהתקף לב בעבר. למרות טיפול כירורגי או תרופתי דכאון משםיע לרעה על איכות החיים ועל הצלחת הטיפול. וכן מגדיל את הסיכון למוות.

עקרונות הטיפול האיורוודי

טיפול מוצלח חייב לשלב שינוי בתזונה ובאורח החיים:

תזונה:
ניקוי רעלים עמוק הכולל צריכה של אנטי-אוקסידנטים בתפריט היומי שתפחית את כמות הרדיקלים החופשיים בגוף, תוריד כולסטרול, תנקה זיהומים ותמנע הדלדלות רקמות,  זיהום בגוף ומוות של תאים.

צריכת ויטמין c + e מהטבע. (כאשר הויטמינים אינם ממקור טבעי, הם מוכרים פחות לגוף לכן נספגים פחות ויעילים פחות)

מזונות מומלצים:

– גזר, עלים ירוקים ובמיוחד תרד, צימוקים, שזיפים מיובשים, רימונים, ענבים, גהי במידה (שימון חיוני לכלי הדם העוברים תהליך של הסתיידות).
– אכילת מזון טרי וחם, לא שומני, לא כבד. ללא חומרים משמרים.
שתיית תה קינמון. קינמון הוכח כמוריד רמת כולסטרול:
מכינים חליטה של 1 ליטר מים + 1 כפית קנמון. מבשלים 10 דק לאחר רתיחה. מכניסים לתרמוס ולוגמים במשך היום. כל יום במשך חודש ימים.

צמחי מרפא:

ארג’ונה – מחזק את השריר הקורונרי, אשווגהדהה, האריטקי, ברהמי. בחירת הצמחים תהיה לפי המקרה בהתייעצות עם מטפל איורוודי מוסמך.

אורח חיים
טיפול בסטרס באמצעות פעילות גופנית, יוגה, פארניאמה, מדיטציה.
לאורח חיינו ישנה השפעה ישירה על בריאותנו. הוכח מדעית כי מדיציה מורידה את רמת הכולסטרול בגוף ואת רמת הרדיקלים החופשיים. כמו כן, מדיטציה עוזרת למטופל להגיע לריפוי טבעי המתרחש כאשר אדם קשוב לגופו.

מחקרים גילו שאושר, שמחה, שלוות נפש, הביאו לשיפור משמעותי בכל תפקודי הגוף. במקביל תמיכה של משפחה וחברים גם כן עוזרת מאוד לתהליך ההחלמה. קרבה, אינטמיות ואהבה הם רגשות חשובים מאוד לחוסן הפיזי והנפשי. ומומלץ למטופל להאריך את הזמן בו הוא נמצא עם אנשים אהובים, תומכים ונעימים.


Based on the research of:
Dr. Marathe Vinod   M.B.B.S., D.M.R.D., M.D. (Radiology) FIIM (Ayurved), D.Sc, Ph.D, Post Doctoral Fellow
Dr.Vaidya Sujata    Ph.D (Biofield studies), Gold Medal European Academy of Ayurved, Fellow Cardiac Rehabilitation;
      MD (Ayu) Energy Medicine
Read the Research